Σχολή Πεζικού

Γενικά Στοιχεία Πεζικού

Αποστολή Πεζικού

Να μάχεται δια πυρός, ελιγμού και κινήσεως, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, σε οποιοδήποτε έδαφος, να κατακτά το έδαφος, να καταστρέφει ή να αιχμαλωτίζει τον εχθρό, να τον εκδιώκει από τις θέσεις του και να εξασφαλίζει τη διατήρηση του καταληφθέντος εδάφους, αποκρούοντας την έφοδο του εχθρού με πυρά, αγώνα εκ του συστάδην και αντεπιθέσεις.

Χαρακτηριστικά του Πεζικού

Είναι το όπλο του εκ του «συστάδην αγώνος». Κύρια χαρακτηριστικά του, είναι η ευκαμψία, η συνοχή και η ικανότητα να μάχεται επί παντοδαπού εδάφους, για μακρύ χρονικό διάστημα, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, ημέρα και νύκτα.

Οι άνδρες του δοκιμάζονται περισσότερο από τους άνδρες των άλλων Όπλων στο πεδίο της μάχης και για το λόγο αυτό πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι ψυχικά και σωματικά, σε βαθμό τέτοιο, ώστε να αντιμετωπίζουν επιτυχώς τις κακουχίες του πολέμου αφενός και αφ’ ετέρου τις συγκινήσεις της μάχης.

Μία επιχείρηση θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε, μόνο όταν καταλάβει τον ΑΝΣΚ το Πεζικό.

Η εκπαίδευση στο Πεζικό, αποσκοπεί στο να καταστήσει τον πεζό ικανό να μάχεται εκ του συστάδην και να αντιμετωπίζει τις συγκινήσεις της μάχης, ερχόμενος σε άμεση επαφή μετά του εχθρού και εκθέτοντας τη ζωή του σε άμεσο κίνδυνο.

Οι πρόσφατες ανά τον κόσμο επιχειρήσεις (Νησιά Φώκλαντ’ς, Ιράκ, Σερβία, Αφγανιστάν) ανέδειξαν τον ρόλο του Πεζικού στις σύγχρονες επιχειρήσεις. Καταδείχθηκε ότι, για την εφαρμογή των αποφάσεων των Διεθνών Οργανισμών, οι βομβαρδισμοί δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Διαπιστώθηκε έτσι ότι είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η διεξαγωγή χερσαίων επιχειρήσεων, όπου τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το Πεζικό.

Επιβεβαίωση αυτού αποτελεί η δήλωση του Άγγλου αντιπροσώπου στην επιτροπή εξοπλισμών του ΝΑΤΟ, μετά τις επιχειρήσεις στα νησιά «Φώκλαντ’ς». «Το κυριότερο συμπέρασμά μας από τις επιχειρήσεις μας αυτές είναι πως το Πεζικό παραμένει το κυριότερο όπλο στο πεδίο της μάχης».

Και είναι φυσικό, γιατί παραμένει αναλλοίωτη η αρχή ότι «Νικητής θα είναι εκείνος που θα διατηρήσει αυτό που κατέχει ή αυτό που θα καταλάβει».

Ο Πεζός για να δύναται να εκτελέσει την αποστολή του πρέπει να είναι καλά εξοπλισμένος, άρτια εκπαιδευμένος, με άριστη φυσική κατάσταση, σκληραγωγημένος σωματικά και θωρακισμένος ψυχικά με τις στρατιωτικές αρετές.

Από τον Πεζό ζητείται να εγκαταλείψει το χαράκωμα και να επιτεθεί με το στήθος ακάλυπτο σ’ ένα πεδίο μάχης που κυριαρχείται από φονικές βολίδες, βλήματα και ναρκοπέδια, αγνοώντας το διπλανό του που τραυματίζεται, σκοτώνεται ή κομματιάζεται. Και όμως, ο πεζός πρέπει να έχει την ψυχική δύναμη να προχωρά, να καταλαμβάνει τον ΑΝΣΚ και να εκπληρώνει την αποστολή του.

Εκπαιδεύεται για ηρωϊκές πράξεις που επιτυγχάνονται με προσωπικές κακουχίες. Μόνο εκπαιδευμένος ο Πεζός μπορεί να αντιμετωπίσει τις ιδιαίτερες συγκινήσεις του πεδίου της μάχης και τους κινδύνους, περιφρονώντας το θάνατο. Επιζητεί πάντοτε τη «Νίκη» μαχόμενος ηρωϊκά και ιστορικά δικαιώνεται.

Θέλεις να μάθεις την ιστορία του Στρατού
Διάβασε την ιστορία του Πεζικού

Το πνεύμα του Πεζικού, όπως απορρέει από την αποστολή του, είναι το πνεύμα του ηρωϊσμού και της θυσίας, που του δίνει κυρίαρχη θέση μεταξύ των άλλων όπλων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο Πεζικό έχει απονεμηθεί ο τίτλος ως του κατ’ εξοχήν Όπλου του αίματος και της θυσίας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι νεκροί του Πεζικού στους αγώνες του Έθνους, είναι πολλαπλάσιοι των νεκρών όλων μαζί των λοιπών Όπλων και Σωμάτων. Οι αριθμοί αποτελούν αναντίρρητη αλήθεια:

ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

Αξιωματικοί Πεζικού : 3.521
Οπλίτες Πεζικού : 104.047
Σύνολο : 107.568

 

Σήμερα το Πεζικό έχει καταστεί κατά το μεγαλύτερο μέρος μηχανοκίνητο και εκπαιδεύεται να μάχεται με την μορφή τακτικών συγκροτημάτων μαζί με τα Τεθωρακισμένα. Έτσι η συνεκπαίδευση με τα Τεθωρακισμένα με τη συγκρότηση Τακτικών Συγκροτημάτων Πεζικού – Τεθωρακισμένων ή Τεθωρακισμένων – Πεζικού αποτελεί αναγκαιότητα, καθόσον τα τακτικά αυτά συγκροτήματα συνθέτουν τις κύριες χερσαίες δυνάμεις ελιγμού στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Για το σκοπό αυτό, οι σημερινοί σύγχρονοι Σχηματισμοί (Μηχανοκίνητες και Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες) συγκροτούνται από αριθμό μηχανοκινήτων και τεθωρακισμένων Μονάδων, διαθέτουν κοινά σύγχρονα πεδία βολών και ασκήσεων που διευκολύνουν τη συνεκπαίδευση στην εκτέλεση της κοινής αποστολής.

Πρέπει να τονίσουμε, ότι το Πεζικό (απλό ή μηχανοκίνητο), διαδραματίζει σήμερα πρωταγωνιστικό ρόλο, όχι μόνο στο σύγχρονο πεδίο μάχης αλλά και στη διεξαγωγή ειρηνευτικών και λοιπών αποστολών σε παγκόσμια κλίμακα, στα πλαίσια των αποφάσεων των διεθνών οργανισμών και συμμαχιών.

Η προετοιμασία, ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση του Πεζικού σήμερα αποσκοπεί στην ανάπτυξη της δυνατότητας αντιμετώπισης των εθνικών απειλών, των ασύμμετρων απειλών, της συμμετοχής του σε ειρηνευτικές αποστολές και σε λοιπές επιχειρήσεις σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, ισότιμα με τους λοιπούς στρατούς των συμμαχικών χωρών.

Μέλημα όλων μας είναι:

  • Η συνεχής αναβάθμιση της εκπαίδευσης των στελεχών και των οπλιτών προκειμένου να καταστούν ικανοί να φέρουν σε πέρας και με απόλυτη επιτυχία οποιαδήποτε αποστολή στο εσωτερικό ή το εξωτερικό της χώρας.
  • Ο εκσυγχρονισμός των οπλικών συστημάτων και η βελτίωση της παρεχόμενης διοικητικής μέριμνας.
  • Η καλλιέργεια υψηλού ηθικού και πνεύματος Μονάδας, με παράλληλη διατήρηση των παραδόσεων και των ιδανικών του όπλου του ΠΖ.
  • Η Διακλαδική εκπαίδευση και συνεργασία.

Σήμερα το Πεζικό, με την τεράστια ηθική δύναμη που αντλεί από το ιστορικό του παρελθόν και την ανυπολόγιστη προσφορά του σε αίμα, συνεχώς εξελίσσεται και προσαρμόζεται προς τις νέες εξελίξεις της τεχνικής και της τακτικής έτσι, ώστε να παρέχει όλες τις εγγυήσεις ότι θα βαδίσει και στο μέλλον στην οδό της Τιμής, του Καθήκοντος, της Δόξας και της Θυσίας.