Σχολή Πεζικού

Βιβλιοθήκη

Η Βιβλιοθήκη βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου Βελισσαρίου, στην έδρα της Σχολής Πεζικού.
Δημιουργήθηκε με την ίδρυση της Σχολής το 1928 από τη μόνιμη Γαλλική Στρατιωτική Αποστολή υπό τον Στρατηγό Ζιράρ, στην Αθήνα.
Η επίδραση της αποστολής στο ελληνικό στράτευμα και η επιρροή της γαλλικής στρατιωτικής σκέψης αποτυπώνεται και στη συλλογή της βιβλιοθήκης όπου βρίσκει κανείς πλήθος γαλλικών εκδόσεων τόσο στρατιωτικού και ιστορικού περιεχομένου όσο και άλλων κλάδων.
Η Βιβλιοθήκη έκτοτε ακολουθεί τη Σχολή στην πορεία της στο χώρο και στο χρόνο.
Με την εγκατάσταση της Σχολής το 1947 στη Χαλκίδα βρίσκει πλέον τη μόνιμη θέση της.
Τοποθετείται σε τιμητική θέση έναντι της Αίθουσας Τιμών της Σχολής.
Αποτελείται από δύο αίθουσες που φιλοξενούν τις συλλογές , το ιστορικό αρχείο με τα βαθμολόγια και τις σπάνιες εκδόσεις.
Λειτουργεί επίσης σαν αναγνωστήριο.
Τους τοίχους της Βιβλιοθήκης κοσμούν οι ιστορικές πολεμικές Σημαίες των Συνταγμάτων Πεζικού.
Επιπλέον, στη πρώτη αίθουσα αναρτημένες είναι οι φωτογραφίες των Διοικητών της Σχολής ενώ στη δεύτερη οι φωτογραφίες πεσόντων ηρώων στους αγώνες του Έθνους.
Στις 07 Φεβρουαρίου 2013 με διαταγή του Γενικού Επιτελείου Στρατού και μετά από σχετική πρόταση της Σχολής Πεζικού, ονομάζεται η πρώτη αίθουσα της βιβλιοθήκης της Σχολής, «Αίθουσα Βιβλιοθήκης Ανθυπασπιστή (ΠΖ) Πουρνή Βασίλειου», ως φόρος τιμής στη μνήμη του εκλιπόντος Ανθυπασπιστή.
Ενώ η δεύτερη αίθουσα τιμάται με το όνομα «Αίθουσα Λέλας Καραγιάννη ‘Μπουμπουλίνας’», της θρυλικής ηρωίδας της Αντίστασης με καταγωγή από τη Λίμνη Ευβοίας.
Η Βιβλιοθήκη της Σχολής, πνευματικό κόσμημα και ανεκτίμητο κληροδότημα σειράς γενεών, απαρτιζόμενη από χιλιάδες σπάνια συγγράμματα, αποτελεί απτή απόδειξη συνέχειας της παραγωγικής στρατιωτικής σκέψης, η οποία αποτελεί θεμέλιο του σημερινού δόγματος των ενόπλων δυνάμεων.
Κατά τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριου του 2022 πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης τόσο του χώρου όσο και του υλικού που διαθέτει η Βιβλιοθήκη.
Υλοποιήθηκε εκ νέου απογραφή των συλλογών και δημιουργήθηκε ηλεκτρονική βάση δεδομένων με δυνατότητες παρακολούθησης των αποκτημάτων της Βιβλιοθήκες καθώς και ηλεκτρονικής αναζήτησης και καταχώρησης νέων τίτλων.
Η Βιβλιοθήκη είναι ανοικτή τόσο στο στρατιωτικό και ερευνητικό κοινό όσο και στο ευρύ κοινό για επίσκεψη, εργασία ή έρευνα.