Γενικά

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

1. Ιστορικά στοιχεία

Το Στρατιωτικό Μουσείο βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων του Στρατοπέδου «ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ» όπου στρατωνίζεται η Σχολή Πεζικού. Έχει ιστορία πλέον των 70 χρόνων μιας και πρώτο-δημιουργήθηκε με την εγκατάσταση της Σχολής το 1947. Μεταφέρθηκε σε ανακαινισμένο κτίριο το 1998 και εγκαινιάστηκε στην σημερινή του μορφή στις 23 Απριλίου του 1998 στην εορτή του Αγ. Γεωργίου από τον τότε ΥΕΘΑ. Αποτελείται από τον προθάλαμο και δυο αίθουσες (Α’ και Β’) όπου εκτίθεται ο μουσειακός οπλισμός.

2. Γενική περιγραφή

Στον προθάλαμο του Μουσείου υπάρχουν πολεμικές σημαίες διαφόρων Μονάδων Πεζικού, φωτογραφικό υλικό με θέματα από το Μακεδονικό αγώνα, τους Βαλκανικούς πολέμους και τους Α’ και Β’ Παγκόσμιους Πόλεμους, καθώς και προθήκη όπου εκτίθεται η στολή, τα παράσημα και το ξίφος του Ανχη (ΠΖ) Δ. Μισύρη ο οποίος διετέλεσε Υδκτής του αποσπάσματος Πίνδου κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 40-41 υπό τις δγές του Σχή (ΠΖ) Κ. Δαβάκη και κατάγεται από την Κύμη Ευβοίας.

Στις δύο αίθουσες του Μουσείου εκτίθεται βαρύς και ελαφρύς οπλισμός Πεζικού, διαφόρων κρατών, που χρησιμοποιήθηκαν το πλείστον από τους Έλληνες στους διαφόρους αγώνες του έθνους ή είναι λάφυρα του ελληνικού στρατού. Η κατασκευή των εκθεμάτων υπολογίζεται από το ήμισυ του 18ου αιώνα μέχρι και το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην Α΄ αίθουσα προβάλλονται εκθέματα (οπλισμός) ταξινομημένα κατά χρονολογία κατασκευής από το 1874 μέχρι το 1924.Στο κεντρικό βάθρο εκτίθενται μια συλλογή όλμων διαφόρων διαμετρημάτων της εποχής του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην Β΄ αίθουσα προβάλλονται εκθέματα (οπλισμός) από το 1926 έως το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετέπειτα. Στο κεντρικό βάθρο της αίθουσας υπάρχει μια συλλογή από πολυβόλα ποικίλων τύπων και αποστολών.

Απέναντι από το στρατιωτικό μουσείο δεσπόζει το μπρούτζινο άγαλμα του «Οπλίτη Πεζικού του Β’ Παγκοσμίου πολέμου» το οποίο φιλοτεχνήθηκε το 1973.ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΣΤΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΖΙΚΟΥ

Υπεύθυνος Σχηματισμός: Σχολή Πεζικού
Διεύθυνση: Τέρμα Λιάσκα, Χαλκίδα
TK: 34100
Τηλεφωνικό κέντρο: 22210 67100
Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: spz-gep@army.gr
Ωράριο Λειτουργίας: Κατόπιν ραντεβού